Oldal kiválasztása

Felmerült már benned is a kérdés, hogy egyátalán jó szeded-e a C vitaminodat? Bennem felmerült már jópárszor, de utánajártunk.

Mitől függ a C vitamin felszívódási ideje?

A C vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Megtalálható rengeteg zöldségben és gyümölcsben is. Ha tehetjük, minél több természetes forrást használjunk a vitaminok fedezésére.

Mivel vízben oldódó vitaminról beszélünk, így a szervezetünk amint vizet veszít, úgy a vitaminszintünk is csökken ebben az esetben. Fontos megjegyeznünk, hogy nem kell minden mosdóba járás után bekapkodni a C vitamint.

Mennyi idő alatt ürül ki a C vitamin a szervezetből?

Előre leszegezem, hogy ez egy igen érdekes és meglepő téma. Már tudjuk, hogy vízben oldódik, de tegyük fel, hogy nem kell mellékhelységre rohangálnunk, így nem ürítjük ki a vitamint sem a szervezetünkből. Természetesen ez csak egy feltevés a szemléltetés kedvéért.

Meglepő lehet a válasz, de a C vitamin, mint vízben oldódó vitamin, igen hamar kiürül a szervezetből. A C-vitamin felezési ideje (ez az az idő, ami alatt egy adott anyag szintje a vérben lecsökken a felére) a szövetek telítettsége esetén 30 perc, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan képes kiürülni a szervezetből. A felezési idő azonban nő, ha a szervezet C vitamin szintje alacsony.

Érdekes azonban, hogy 60 mg alatti mennyiség teljes egészében felszívódik, míg 180 mg dózisnak csak 80-90%-a szívódik fel. Ez az arány a dózis növelésével csökken.